+38 (099) 955-77-69
+38 (098) 684-61-44

Поради щодо використання спецтехніки взимку

26-10-2021

Спецтехніка - універсальне обладнання, яке можна застосовувати в різних цілях і область його застосування досить велика. Часто її використовують в наступних сферах:

  • Муніципальне господарювання (трактори, бульдозери, снігоприбиральна машина)
  • У складських роботах
  • В будівництві
  • Трубної і нафтовидобувної промисловості
  • Металургії (особливо часто використовують різну спецтехніку)
  • Так само техніка часто використовується для господарства в приватних будинках (особливо якщо треба прорити траншею, пробурити піщану або артезіанську свердловину).

Спецтехніка взимку

Як бачите, сфер використання більш ніж достатньо, але перш ніж орендувати ту чи іншу техніку, особливо в зимовий період, рекомендовано дотримуватись деяких правил, які допоможуть підвищити ефективність роботи і полегшити співпрацю з нею в зимову пору року.

Що важливо знати?

Заправляйтеся в холоди тільки зимовим паливом

Згідно проведення деяких досліджень, більшість експертів радять зимувати на відповідному паливі. Тобто, взимку паливо повинне бути зимовим, навіть якщо техніка не буде використовуватися в найближчі місяці - «зимувати» слід з відповідним по сезону бензином або дизельним паливом. Також, рекомендується обладнання залишати на стоянці з повним або хоча б частково заповненим баком. Все тому, що на стінках бака за ніч може з'явитися паморозь, яка згодом стане і стече водою на дно бака, звідти вона потрапить в паливну систему, а це вкрай небажано.

Завжди перевіряйте акумулятор і стартер

Власникам спецтехніки важливо пам'ятати, що якщо взимку вона не буде працювати, то акумулятор потрібно витягти і зберігати його в теплому, сухому місці і періодично заряджати. Ну а якщо спецтехніка буде взимку багато разів використовуватися, то обов'язково потрібно акумуляторну батарею як слід підготувати до холодів. Але важливо пам'ятати, що рівень заряду у батареї повинен складати 100%. Щільність електроліту в ньому на момент повної зарядки повинна бути не нижче 1,27 г / см.куб. А напруга на спецтехніці має бути не нижче 13,8 В і не вище 14 В.

Не давайте замерзнути всім наявним рідинам спецтехніки

У період морозів важливо міняти не тільки рідину склоомивача на незамерзаючу, але і перевіряти, чи захищений від замерзання радіатор, а також стежити за рівнем «незамерзайки».

Перевіряти, чи працює освітлення

За рекомендацією деяких експертів, взимку (коли вся техніка більшу частину часу працює в умовах штучного освітлення) добре застосовувати світлодіодні фари. Оскільки вони вважаються набагато ефективнішими, безпечнішими і не так багато споживають заряду акумулятора.

Захищайте техніку з зовнішньої і внутрішньої сторони від появи корозії

Звичайно, виробники спецтехніки з усього світу завжди намагаються використовувати тільки надійні, міцні та довговічні матеріали для кузова, а також завжди покривають його захистом від корозії. Але якщо техніка служить вже не один рік, то важливо перед кожним сезоном холоду і снігу наносити на обладнання антикорозійне покриття для спецтехніки. Також техніка, в разі потреби, повинна бути захищена (стосовно міст) від солей і хімії, яку комунальники використовують проти ожеледиці.

Не забувайте підігрівати скла і дзеркала

Насправді, можливість підігріву бічних дзеркал і заднього скла - це далеко не розкіш, а проста необхідність взимку. Це принесе не тільки комфортну, але і безпечну роботу на техніці.

Плюс до всього, важливо незадовго до холодів перевірити на справність систему опалення та кондиціонування. Якщо все працює правильно, то її робота не призводить до запітніння стекол. Також не завадило б провести заміну гумових накладок на склоочисниках і часто протирати «двірники» спеціальним мастилом і спиртом. До слова, взимку у спецтехніки можуть примерзати не тільки «двірники»: щоб уникнути «заїдання» дверей кабіни через примерзання, найкраще протирати гумові прокладки (стрічки) на дверях і вікнах кабіни звичайним вазеліном або простою гігієнічною помадою без добавок.

Зробіть запуск двигуна більш легким, враховуючи техніку безпеки

Якщо у вас немає теплого гаража або іншого приміщення для зберігання техніки, то при мінусових температурах необхідно спочатку прогрівати техніку, хоча деякі моделі обладнання можуть бути обладнані пусковим підігрівачем. Він хороший тим, що він спочатку прогріває всі рідини, потім все інше. Якщо ж не прогрівати рідини, це призведе до швидкого зносу всіх деталей техніки. Але головне - ні в якому разі не треба залишати включеним, без нагляду пусковий підігрівач, адже в разі його несправності може статися пожежа або вибух.

Основні поради по роботі спецтехніки в мінусові температури

В кінці цієї статті ми б хотіли підвести підсумок і нагадати про те, як правильно працювати з технікою взимку, щоб уникнути якихось її поломок або нещасних випадків. Нижче представляємо невеликий список-пам'ятку роботи зі спецтехнікою в зимову пору року.

Кілька важливих правил:

  • При відчутних морозах завжди виробляти передпусковий прогрів машини
  • Не навантажувати сильно двигун до тих пір, поки повністю не прогріється гідросистема. В іншому випадку, через те, що система не прогріта, у масла буде високий рівень в'язкості, а це порушить роботу запобіжних клапанів гідравлічної системи і, як результат, всі шланги і утоплення потріскаються і будуть підтікати
  • Ні в якому разі не довбати ковшем замерзлий грунт. Його потрібно підрізати
  • На замерзлих землях застосовувати бульдозер-розпушувач або ківш-розпушувач. Це зменшує рівень навантаження техніки і підвищує її ефективність в відсипанні грунтів
  • Ходова повинна бути завжди в чистому стані. Бо якщо на ній є якісь замерзання, вони сковують обертання котків. Тоді вони почнуть стиратися, втрачати свою форму, а це призводить деталі в непридатність
  • Не варто перегрівати катки, оскільки від перегріву їх гумові ущільнення перестають бути плавними і еластичними, не тримають масло всередині катка, а це призводить, знову-таки, до виходу з ладу його нутрощів
  • Допускається перед зупинкою техніки трохи «покатати ходову» - це допоможе прибрати залишки бруду і води
  • Ні в якому разі на ніч не залишати включеним двигун на малих холостих обертах. Це веде до приросту витрат на паливо і до раннього зносу двигуна.

Як бачите, ці прості поради допоможуть Вам користуватися технікою комфортно і без будь-яких втрат навіть у зимовий період.

Ну а якщо Ви бажаєте замовити спецтехніку в оренду і шукаєте надійну компанію орендодавця, тоді компанія Vladislav-D саме для Вас. У нас Ви можете замовити оренду наступної спецтехніки:

  • Бульдозера
  • Автокрана
  • Екскаватора
  • Навісного обладнання та перевантажувача.

Vladislav-D - надійність, наше друге ім'я!